От 22.10.2015 г. започна камапнията по подаване на документите за каднидатстване за Европейските стипендии. Крайният срок за кандидатстване е 12.11.2015 г., четвъртък, 23:59. Класиранията ще бъдат публикувани на 1.12.2015 г, вторник.Както предходни години има стипендии за успех и специални стипендии. Необходимата информация, която трябва да знаете при кандидатстването за стипендии за успех, е: 


1. Стипендиите за успех могат да бъдат получавани от студенти в редовна форма на обучение (ОКС „бакалавър”, ОКС „магистър след бакалавър” и ОКС „магистър след средно образование” – държавна поръчка и платено обучение), които са положили успешно всички изпити по учебен план до момента на кандидатстване за стипендия и чийто среден успех от предходните два семестъра (за първокурсниците – от първия семестър) е не по-нисък от добър 4.00.
2. Кандидатстването става като кандидатите за стипендии се регистрират в създаден специално за проекта интернет сайт http://eurostipendii.mon.bg.
3. Генерираният формуляр (в PDF формат) се разпечатва, подписва и подава при инспектор „Студенти“ на съответния факултет. Така попълненият формуляр съдържа уникален национален входящ номер и баркод.
4. Разпределението на стипендиите за успех става по специалности, пропорционално на броя на студентите в редовна форма на обучение в съответната специалност.
5. Възражения от студентите по повод технически пропуски и несъответствия и тяхното отстраняване в подадените и потвърдени формуляри се подават в Деловодството на Университета – 114 стая на 23 и 24 ноември 2015 г. Възражения подадени след този срок няма да бъдат разглеждани.
 

Специални стипендии
1. Специални стипендии могат да получават студенти в редовна форма на обучение, (ОКС „бакалавър”, ОКС „магистър след бакалавър” и ОКС „магистър след средно образование” – държавна поръчка и платено обучение), които са положили успешно всички изпити по учебен план до момента на кандидатстване за специална стипендия, чийто среден успех от предходния семестър е не по-нисък от добър 4.00 и които имат участие в научни, изследователски или практически разработки или в художествено-творчески дейности.
2. Кандидатстването става като кандидатите за стипендии се регистрират в създаден специално за проекта интернет сайт http://eurostipendii.mon.bg
3. Генерираният формуляр (в PDF формат) се разпечатва, подписва, заверява при инспектор „Студенти“ на съответния факултет и заедно с доказателствения материал се депозира в стая 239 на Ректората сектор „Студенти“.

  • Доказателството за отпускане на специална стипендия може да бъде копие от самата разработка или част от нея (задължително включваща първа и последна страница или други страници, от които да са видни темата и името на студента). При невъзможност да се представи копие се издава документ от висшето училище (Служебна бележка 1) в което се обучава студентът или в което е направена разработката, научната организация, в която е направена разработката или културната организация, в която е осъществена художествено-творческата дейност. (Служебна бележка 2)
  • Удостоверяващ документ може да бъде и всеки официално издаден такъв от компетентен орган, организиращ или провеждащ олимпиади, национални състезания или културни прояви и други.
  • Студентът може да кандидатства с разработка от областта на висшето образование, в която се обучава. Разработките и дейностите могат да бъдат само от предходния или от текущия семестър. Не се допуска участие с една и съща разработка или дейност за повече от една специална стипендия.
  • Студентът може да кандидатства с грамота за участие в конкретно събитие, само ако се обучава в областта на спорта и изкуствата или е участвал в национални и международни олимпиади и състезания.
  • Студентът не може да кандидатства с разработка, която е задължен да направи по учебен план, или която е задължителна за получаване на оценка по дадена учебна дисциплина/предмет или е предпоставка за завършване на даден курс (курсова работа) или завършване на образователно-квалификационна степен (дипломна работа).
  • Студентът не може да кандидатства с разработка, получила финансиране по друг проект, програма или каквато и да е друга финансова схема, произлизаща от националния бюджет, трудов или граждански договор, бюджета на ЕС или друга донорска програма.
  • Студентът не може да кандидатства с разработка, изготвена в резултат от проведена студентска практика в реална работна среда.
  • Студентът не може да кандидатства с грамота за участие в конкретно събитие, като слушател или организатор на същото без да има авторски принос за това.
  • Студентът не може да кандидатства със сертификати за степен на владеене на чужд език.
  • Студенти от Юридическия факултет не могат да кандидатстват с правни консултации, анализи на наредби, анализ на задължителната практика към съда, коментари върху промените в законодателната уредба, изменения в правната уредба или резюмета на закони, в които няма авторски принос или липсва научна стойност.
  • Студенти от ФСлФ и ФКНФ не могат да кандидатстват с преводи, направени в рамките на обучителни програми и семинари.

4. Разпределението на специалните стипендии е пропорционално на броя на студентите в редовна форма на обучение в съответния факултет.
5. Възражения от студентите по повод технически пропуски и несъответствия в подадените и потвърдени формуляри се подават в Деловодството на Университета – 114 стая на 23 и 24 ноември 2015 г. Възражения подадени след този срок няма да бъдат разглеждани.
Подробна информация можете да намерите на интернет страницата на проекта: http://eurostipendii.mon.bg/.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.