Кандидатсването за Европейски стипендии за успех и за стипендии за специални постижения започва от 28 ноември 2016 г.
Можете да подавате формуляри за кандидатстване до 15 януари 2017 г. 

Класирането ще бъде публикувано на 8 февруари 2017 г. 

1. Стипендиите за успех могат да бъдат получавани от студенти в редовна форма на обучение (ОКС „бакалавър”, ОКС „магистър след бакалавър” и ОКС „магистър след средно образование” – държавна поръчка и платено обучение), които са положили успешно всички изпити по учебен план до момента на кандидатстване за стипендия и чийто среден успех от предходните два семестъра е не по-нисък от добър 4.00.
2. Кандидатстването става като кандидатите за стипендии се регистрират в създаден специално за проекта интернет сайт http://eurostipendii.mon.bg.
3. Генерираният формуляр (в PDF формат) се разпечатва, подписва и подава при инспектор „Студенти“ на съответния факултет. Така попълненият формуляр съдържа уникален национален входящ номер и баркод.
4. При кандидатстването студентите не са задължени да попълват номер на банкова сметка, но ако вече имат такава, е препоръчително да попълнят нейния номер (IBAN) на съответното място във формуляра. Когато бъдат класирани за стипендия, студентите, които не са попълнили номер на банкова сметка, са длъжни да го попълнят в създадения специално за проекта интернет сайт http://eurostipendii.mon.bg в тридневен срок. След изтичането на този срок студентите, непосочили номер на банкова сметка (IBAN), губят право на стипендии независимо от причините за непосочването.
6. Превеждането на стипендиите се извършва по банкови сметки на студентите, разкрити в посочена/и от висшето училище банка/и.

Специални стипендии
1. Специални стипендии могат да получават студенти в редовна форма на обучение, (ОКС „бакалавър”, ОКС „магистър след бакалавър” и ОКС „магистър след средно образование” – държавна поръчка и платено обучение), които са положили успешно всички изпити по учебен план до момента на кандидатстване за специална стипендия, чийто среден успех от предходния семестър е не по-нисък от добър 4.00 и които имат участие в научни, изследователски или практически разработки или в художествено-творчески дейности.
2. Кандидатстването става като кандидатите за стипендии се регистрират в създаден специално за проекта интернет сайт http://eurostipendii.mon.bg
3. Генерираният формуляр (в PDF формат) се разпечатва, подписва, заверява при инспектор „Студенти“ на съответния факултет и заедно с доказателствения материал се депозира в стая 239 на Ректората сектор „Студенти“.

  • Доказателството за отпускане на специална стипендия може да бъде копие от самата разработка или част от нея (задължително включваща първа и последна страница или други страници, от които да са видни темата и името на студента). При невъзможност да се представи копие се издава документ от висшето училище (Служебна бележка 1) в което се обучава студентът или в което е направена разработката, научната организация, в която е направена разработката или културната организация, в която е осъществена художествено-творческата дейност. (Служебна бележка 2)
  • Удостоверяващ документ може да бъде и всеки официално издаден такъв от компетентен орган, организиращ или провеждащ олимпиади, национални състезания или културни прояви и други.
  • Студентът може да кандидатства с разработка от областта на висшето образование, в която се обучава. Разработките и дейностите могат да бъдат само от предходния или от текущия семестър. Не се допуска участие с една и съща разработка или дейност за повече от една специална стипендия.
  • Студентът може да кандидатства с грамота за участие в конкретно събитие, само ако се обучава в областта на спорта и изкуствата или е участвал в национални и международни олимпиади и състезания.
  • Студентът не може да кандидатства с разработка, която е задължен да направи по учебен план, или която е задължителна за получаване на оценка по дадена учебна дисциплина/предмет или е предпоставка за завършване на даден курс (курсова работа) или завършване на образователно-квалификационна степен (дипломна работа).
  • Студентът не може да кандидатства с разработка, получила финансиране по друг проект, програма или каквато и да е друга финансова схема, произлизаща от националния бюджет, трудов или граждански договор, бюджета на ЕС или друга донорска програма.
  • Студентът не може да кандидатства с разработка, изготвена в резултат от проведена студентска практика в реална работна среда.
  • Студентът не може да кандидатства с грамота за участие в конкретно събитие, като слушател или организатор на същото без да има авторски принос за това.
  • Студентът не може да кандидатства със сертификати за степен на владеене на чужд език.
  • Студенти от Юридическия факултет не могат да кандидатстват с правни консултации, анализи на наредби, анализ на задължителната практика към съда, коментари върху промените в законодателната уредба, изменения в правната уредба или резюмета на закони, в които няма авторски принос или липсва научна стойност.
  • Студенти от ФСлФ и ФКНФ не могат да кандидатстват с преводи, направени в рамките на обучителни програми и семинари.

Подробна информация можете да намерите на интернет страницата на проекта: http://eurostipendii.mon.bg/.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.