Тази година ФСС за първи път организира конкурс, с чисто развлекателна цел, за най-добра конспиративна теория.

Темата беше „Как ще се процедира с учебния план и изпитите до края на академичната година?“.

Участниците трябваше да вкарат цялото си въображение, за да създадат теории под формата на разказ, колаж, видео, комикс или нещо друго.

Благодарим на всички, които ни пратиха имейл и взеха участие в конкурса.

Тук ще видите всичките творения на нашите участници.

Автор: Боряна Бърдева
Участникът пожела да остане анонимен.

След дъжд корона

8:00
Бенедикт Кошивайер се събуди от оглушителната аларма, която можеше да събуди и слон, а всъщност избави от примката на съня целия седми етаж на блок 17 в Студентски град. Измъкна се някак си изпод юргана и се затътри към банята под изтерзания поглед на съквартиранта му, който имаше лекция чак в 11:00 и събуждането в 8:00 не му беше по вкуса. Бенедикт се погледна в огледалото с вид „Защо точно аз?“, изстиска малко паста за зъби върху четката и започна сутрешната си рутина включваща търкане на зъби, миене на ръце, вайкане “къде са ми слушалките“ и нарамване на раница, чието съдържание не беше променяно вече трета година следване във ФМИ. Зная какво ще си помислите – какво за Бога е това име Бенедикт Кошивайер – историята е записала само, че баща му произлиза от знаен род математици посветили живота си на Коши и Вайерщрас, а майка му била върла защитничка на Линукс и нейния създател – Линус Бенедикт Торвалдс. Синът им поради тази причина нямаше нормално детство – вместо да варят лютеница и да варят буркани, семейството чистеше сървъри, а ваканциите си Бенедикт прекарваше с баба и дядо, които смело можеха да се нарекат набори на Джон Атанасов, когото за тях по онова време е бил просто сина на
бай Марко.

8:30
Нашият герой вече чакаше с неохота подрънкващия в далечината автобус 94, който подозрително за този час не беше толкова пълен – само 120 човека дружно се опитваха да запазят самообладание
и да издържат няколко спирки, преди половината да слязат… на Студентски парк. Естествено Кошивайер си беше намерил утеха в новата песен на новоизгрялата чалга гърла, чието име не знам, защото не слушам чалга – това не знам защо го пиша, нямам представа защо трябва да се оправдавам по този нелеп начин, който дори не намира място в този така интересен разказ.
Както и да е!
С няколко движения тип „мокра връв“ нашият герой се качва в автобуса.

8:55
Всички студентски молитви се раждат на спирка „Семинарията“, след която всеки автобус е анатемосан и сиктирдосан, докато слезлите студенти започват своя път към страната на чудесата – ФМИ. Едната третина от студентите в този факултет не знаеха каква е разликата между тяхната специалност и другите, втората половина знаеше и искаше да се премести, а третата чакаше да си вземе дипломата и да почне да друса плодородното дърво на IT сектора.

9:05
Бенедикт видя дружно пушещи няколко преподаватели пред факултета, сред които бяха познати нему лица като Петър Миленов – преподавателят Broadcast, който се стараеше студентите да бъдат
информирани за всичко случващо се във света чрез селфита – от лекции, семинари, летни сесии, зимни сесии, държавни изпити, екскурзии, вечери, дискотеки, включително и едно коледно парти на преподавателския състав, след което заместник-деканката и един от асистентите се гледат гузно, когато се засекат по коридорите.
С него пиеше своя чай от бергамот студената като зала на Физическия Факултет доцентка Богомолка Богомилова, известна повече като мадам ББ – какво преподаваше тази жена, общо взето никой не
знаеше, но се появяваше във всяка комисия за държавни изпити, където всяваше хаос и безпорядък, непознати дори и за най-опитните магове и специалисти по тъмна материя. Бенедикт се спря при тях да изпуши една цигара, така или иначе първата му лекция беше по Логическо и искаше да бъде спокоен:
– Чу ли за короната? – попита Петър.
– Не знам дали има някой, който да не е чул. – отвърна Богомилова.
– Е, те казват, че ако случаите се увеличат, ще излезем във ваканция до края на месеца. – в този момент Петър се обърна към Бенедикт – Ще трябва да учите на самотек.
– Както сме правили вече три години? – констатира студентът.
– Както ще правите цял живот. – Богомилова изгаси цигарата си – Аз влизам, че и без това трябва да взимам проектор.
– Още ли не са го оправили в 101-ва? – попита Петър.
– Остави, докато се наканят, ще се пенсионирам!
„Дано поне успея да се дипломирам дотогава“ – помисли си Бенедикт, но реши да не вокализира този свой невронен пробег и реши и той да се запъти към „мазата“, където се провеждаше курсът по Логическо.

11:10
За това как са минали два от трите часа Логическо можеше да се съди по още по-изтерзаната физиономия на Бенедикт, както и по зомби движенията, с които се тътреше към кафенето. По коридора обаче той се засече с най-големия си кошмар – Асандър Гремлин. Какво преподаваше той – може би най-черната магия в Хогуортс… пардон – ФМИ! Или пък беше нещо нормално, но той предаваше такова усещане в студентите си – никой не можеше да каже. С колорита си разделяше студентите на две… като Мойсей Червено море – от едната страна му бяха фенове, от друга бяха онези, които искаха да се отърват от злата му харизма. Бенедикт беше от вторите, защото с Гремлин се бяха сдърпали още на първата лекция – странно как от този момент студентът нямаше усещането, че ще задоволи желанието на майка си да работи с Линукс. Проблемът беше, че Гремлин бе толкова силен, че ръководството на ФМИ не можеше да го спре – дори и заместник-декана-душичка Дружелюб Душев – доктор на числената бяла магия.
– Здравейте, колега, как сте? Готвите ли се за другата седмица? – гласът му сякаш призоваваше демони.
– Да кажем, да – промълви студентът. – Какво ще има на контролното?
– Нямате права за такава информация.
– Добре, sudo – какво ще има на контролното?
– Добър опит! Всичко, необходимо за текущия контрол, е качено в Мудъл.
– Но там е качен целият материал за курса.
– Тогава ще учите всичко!

А Бенедикт не беше учил със седмици – нямаше как да се приготви за в рамките на няколко дни.
Гремлин знаеше това… и злорадстваше тайно.

13:30
Бенедикт се прибра в общежитието си, зажаднял за сън и асоциалност. Сякаш е трябвало да носи камъни да строи Египетските Пирамиди или по-лошо – да интегрира по части двоен интеграл… на
ум. Положението беше сериозно – а и някаква кашлица се беше появила – пиеше хапчета, но сякаш не стихваше, а напротив, ставаше по-тежка. Иначе студентът използва времето си ползотворно – като за начало разархивира файла, който му бяха изпратили с контролни от минали години, отвори Мудъл и… започна да чете – през петте
минути неуморен труд телефонът му изгърмя от 10 нотификации във Фейсбук, 4 съобщения в Месенджър, 14 във Вайбър и 7 в Уатсап.
„Не може да се работи така!“ – каза си мъдрецът Кошивайер, отвори си бира и си пусна вдъхновяващо видео за Изкуствен интелект.

15:30
След два часа от които 5 минути четене, 10 минути вайкания и час и 45 минути гледане на видеа, кашлицата на Бенедикт се влоши и той с неохота направи най-разумното решение, което можеше да направи, а именно – да се обади на майка си. Естествено като всеки отговорен родител израснал в късния социализъм, първата препоръка на
майката би била да си направи мед и лимон и да се намаже с ракия. Но предвид влошилото се положение, го изпрати на лекар. А това да ходиш на лекар в Студентска поликлиника е мисия, разгръщаща се в многомерните пространства от освен бактерии, вируси и други патогени, но и още от сърдити погледи на леличките зад регистратурата и на лекарите, които с неохота те преглеждат,
но пък с охота ти взимат пари за преглед и не на последно място от богатата палитра пациенти, които се събират в поликлиниката.

16:00
Навън валеше. Доктор Бръсначов, когото Бенедикт трябваше да посети, разписваше поредната рецепта, когато студентът почука на вратата. Докторът изпрати с усмивка младата пациентка, която
допреди малко бе преглеждал и помоли следващият да влезе. Липсата на гърди на Кошивайер накара усмивката на Бръсначов да изчезне и да попита строго:
– Какво ви води тук?
– Кашлица, докторе.
– При мен ли си?
– В момента да.
– Имам предвид като личен лекар.
– А, не, просто дойдох да ми изпишете нещо за кашлицата.
– Нека те погледна малко – каза Бръсначов, като започна рутинната процедура за идентифициране на заболявания на дихателния апарат – дишане, издишане, недишане плезене. След края на този досаден нему процес, докторът попита – Болничен искаш ли?
– Не работя.

– Всички млади сте такива – измрънка Бръсначов, при което Бенедикт се изкашля много силно. – Абе ти да не си пипнал нещо по-сериозно. Да си пътувал някъде наскоро?
– Не, не съм ходил.
Бръсначов се позамисли, сети се нещо, и каза:
– Я, върви да ти направят едни изследвания за вируси…
– Да не е корона?
– И царство даже! Хайде върви, че има още пациенти!

16:20
Докато чакаше пред лабораторията, Бенедикт се чудеше какво да прави – не беше прочел нищо, логическото му изпиваше живота, а сега и го караха да се размотава из здравната ни администрация. Сети се за Гремлин и неговите зелени очи, в които се виждаха душите на всички скъсани от него студенти. Сега ФМИ му се струваше като 8-битова игра от 80-те, като всеки преподавател беше финален бос на някое ниво нагоре. Гремлин беше като онзи бос някъде посредата на играта, който не можеш да заобиколиш, но и не можеш да се откажеш, защото си играл вече твърде дълго, за да се откажеш. Докато се чудеше какво да прави, изведнъж телефонът
на Бенедикт извибрира и той видя, че общия чат на неговата група има съобщение с линк към брифинг на министър-председателя на републиката – без да го отваря видя заглавието – „Обявява се извънредно положение в цялата страна“ – в описанието пишеше, че се затварят детски градини, училища, университети… чакай малко – университети?! Нямаше по-голяма радост от това да разбереш, че студентската ти смърт е отложена с няколко дни. Бенедикт изпитваше задоволството на мишка, избягала от големите лапи на улична котка.
– Кошивайер? – чу се гласът на сестрата.
– Да?
– Изследванията са Ви готови. Трябва да бъдете прегледан допълнително.
– Какво ми има? Корона?
– Не, нямаме бързи тестове за това. Но имате увеличени нива на еозинофили.
– Какво означава това?
– Не мога да кажа – може да е астма, алергия или паразитна инфекция.
– Инфекция? Венерическа ли?
– Това не може да се твърди все още, трябва да Ви прегледа лекар. Може да се наложи и да Ви тестват за COVID19. А тогава ще трябва и да останете в болница. Но ако толкова Ви интересува сигурно ще Ви забранят половите контакти. Кошивайер напоследък вярно водеше по-освободен живот, така да се каже. Но чак пък толкова – явно е като вирусите в интернет – ако нямаш предпазни средства, си обречен. Докато вървеше към кабинета, Бенедикт получи нова нотификация:
„Уважаеми колеги, Във връзка с извънредното положение съобщавам, че материалите за вторият и третият текущ контрол ще бъдат качени в Мудъл. При необходимост от консултация, ми пишете на имейл.

Поздрави, Ас. Гремлин“

„Общо взето“ – мислеше си нашият герой – „когато ти спрат секса, винаги имаше кой да ти осигури
друг вид задоволяване… само дето си от грешната страна.“
PS: 7-19-26-13-8 20-19-23-13-24-13-26-9

Автор: Иван Иванов

Трудно е човек да раздъждава обективно при толкова силна и повсеместна манипулативна активност от страна на първата, втората, третата и четвъртата власт. Предлагам кратък анализ на фактите.
Характерен за икономиката на България е износът на работна ръка съгласно разпоредбата за свободно придвижване в границите на Европейския съюз.
Това означава, че младите, работоспособни и контактни българи са разположени на места с висока гъстота на населението, където заразата от covid-19 е значително по-вероятна. В контраст, на територията на голяма част от страната живее предимно застаряващо население, което принадлежи към най-високорисковата група. Защо тогава правителството направи всичко възможно да предизвика реципрочно преселение на народите, което върна вирусоносителите по родните им места и ги принуди да останат там? Отговорът естествено е икономически. Става въпрос за преразпределение на ресурсите. Нещо познато от големите войни на миналия век и постоянната хибридна война от няколко десетилетия насам, посредством внушения и онлайн манипулации, те си служат с най-невинните членове на обществото, подрастващите, като нормализират конфликта между поколенията и промотират  агресивни модерни течения, с цел налагане на нов обществен ред. България разполага с ресурси, но те са разграбени и преразпределени по време на предната огромна манипулация, така нареченият 10 ноември. Това не се харесва на определени хора, които биха желали да потопят алчните си пръсти в буркана с обществения мед. Не само искат, но са готови да използват всеки способ, без страх от бога и християнския морал, вече успешно изкоренен от съзнанието на българите.
Основен метод за постигане на масови резултати е успешното прилагане на принципите на пазарната икономика, т.нар. маркетинг. Съзнанието на хората бива насочено в определена посока, а подсъзнанието остава без избор, освенда я следва. Това е и принципът на привличането, обект на много световнинаучни разработки.

Къде попада covid-19 в цялата картинка?

Нека се обърнем към екраните на своите телевизори. И без това с наложените мерки, няма много други неща, към които можем да се обърнем. Нима мислите, че това е случайно?
Телевизиите предават смърт. Насажда се концепцията, че ще има много жертви. Тази смърт е и подсигурена от смъртоносен вирус, успешно внесен на територията на републиката. Нека свържем последните два параграфа. Става ясно че се работи по две прави, които се пресичат в единствена точка.

На кого е нужно всичко това?

Кой има полза от масовата смъртност. България е страна с култ към смъртта, впрегнат в традиции и ритуали, които се ползват яростно от траурни агенции и други специалисти по тъжни ритуали за чисто финансови ползи. Къде другаде по света човек може да се препитава от извършване на дейности с минимален разход, като варене на жито, т.нар. подавки, и печатане на черно-бели страници, т.нар. некролози. Парите се разпределят сред група олигарси, които обикалят града в издължени остъклени мерцедеси и чакат удара на поредната камбана. Явно някой иска да влезе в бизнеса. Някой, опознал занаята и знаещ за сладостта и облагата от обществената скръб. Този някой е сред нас, освен ако не е отишъл на поредното погребение.

Може да е дори и в този факултетен съвет, просто вие все още не знаете.

Представяме ви нашия победител.

Автор: Мартин Тодоров

Годината е 2021. Денят е 20-ти Януари, малко повече от година след началото на пандемията от COVID-19. Сред многото паднали воини, в една от малкото все още функциониращи сгради, се виждаше надежда сред малцината оцелели. Улиците на София са пусти, а самият град е разделен на 14 зони, ръководени и състоящи се главно от хора, обвързани с ФМИ. Причината за това става ясна от древния цитат:

Вирусът може да покоси само тези, които вече не си седят постоянно вкъщи“

Махатма Ганди

Във факултета, след дълго отлагане, за пръв път от година отново ще се състои месецът на екзекуцията (още известен в миналото, като сесия). След настъпилия апокалипсис ФМИ е разделен на 14 Дистрикта, още известни в миналото като 14-те катедри:

Всяка катедра се състои от 4 нива (курса) с приблизително 100 члена на всяко ниво.

В периода между 20 Януари и 16 Февруари трябва да бъдат избрани по 4-ма представители от всеки Дистрикт. Карантината не позволява по-голяма бройка членове на Дистрикт да се явят на „ИЗПИТИТЕ“(в противен случай би бил труден контрола на завърналите се победители в своя Дистрикт и би било пагубно, ако някой от тях е заразен). Колкото по-нисък е курсът на представителя, толкова по-големи предимства ще има в началото на ИЗПИТИТЕ.

За участници в „ИЗПИТИТЕ“:

От всеки Дистрикт биват избрани по 4-ма представители, като в зависимост от курса, в който са, имат следните предимства:

 • 1-ви курс:

  • Получава детайлна информация за навиците и поведението на останалите участници.

  • Карта на София.

  • Може да използва „пищов“, който му дава възможност да получи минимална допълнителна информация за заданието, както и ориентир къде може да се намира нужният за него артефакт, който да му помогне.

 • 2-ри курс:

  • Получават карта на София.

  • Чип, който им позволява да използват скутер с батерия в продължение на 20 минути

 • 3-ти курс:

  • Могат да изберат допълнително облекло.

  • Хранителни провизии, достатъчни за 1 ден пълноценно хранене.

 • 4-ти курс:

  • Получават справочник с насоки от ръководител по избор, член на катедрата на участника.

Всеки Дистрикт е заграден с огромни преграждения. Участниците започват състезанието на 20 Януари, в 00:00 часа, пред портите на своят Дистрикт, в зависимост от неговото разположение:

Цел на „ИЗПИТИТЕ“:

Щабът“ предварително е задал 20 задачи включващи материал от всички сфери, преподавани във ФМИ. Свитък с тези задачи се подава на участниците през процеп на портата на всеки Дистрикт точно в 00:00ч. на 20 Януари. Поради липсата на интернет и на електричество, участниците в състезанието трябва да обиколят остатъците от библиотеките, университетите, училищата и т.н. в търсене на информация за тези задачи и нужния материал за решаването им. Междувременно трябва и да се пазят от останалите участници (защото нищо не е забранено).

Този, който пръв успее да реши 15 от задачите, е големият победител.

!Победителят има право да избере още 1 човек(независимо от кой Дистрикт), когото да спаси, но ако този човек се окаже, че няма поне 5 решени задачи, победителят бива отстранен от играта и тя продължава. Победителят може да реши да не се възползва от това си право!

Ако победителят е излъчен или 16 Февруари е настъпил, то играта приключва, като всички загубили или отстранени от играта попадат в така наречената „КОЛЕГАСЕПТЕМВРИ“. Те биват оставени извън прегражданията на своя Дистрикт, като между 20 Август и 6 Септември се дава шанс на един от тях да се завърне в своя Дистрикт, при положение, че е успял да реши всичките 20 задачи от предното издание.

Бонуси по време на „ИЗПИТИТЕ“:

 • Бонусът ФСС

Във всяко провеждане на игрите, някъде из София бива разположен „късметлийският токен“, още познат, като ФСС:

Играчът, който успее да го намери, получава право на подарък, който да му помогне в състезанието, от ръководителят на курса, в който се намира.

 • Бонусът СУСИ

Някъде в София, между 2 Февруари и 10 Февруари, бива разположен квантов компютър с достъп до СУСИ, където се съхранява информация за допълнителни награди разположени в София:

 1. Награда „ПРЕПИШИ“ – Намерилият тази награда има право да получи копие на половината от решените до момента задачи на друг играч, като губи прогреса по своите решения на задачите.

 2. Награда „ВЛАЧЕНЕ“ – Дори играчът да не спечели при „КОЛЕГАСЕПТЕМВРИ“ има право на 3 грешни задачи(тоест не е нужно всички 20 да са му верни).

Използването на СУСИ обаче крие рискове дори на квантов компютър. Може достъпът до него да е много бавен, а докато определен играч използва СУСИ, локацията му е разкрита за останалите участници.

Какво печели победителят?

Победителят в състезанието може да покачи курса си с едно ниво нагоре, а неговият Дистрикт получава допълнителни хранителни и материални провизии от Централния щаб, както и възможността да покачи до 30 човека в по-горен курс. Ако човекът, който искат да покачат в по-горен курс е 4-ти курс, то той може да използва „Еразъм“ и да отиде в чуждестранен Дистрикт.

Категории: студентиФМИ