По повод предстоящите избори за Декан на ФМИ, с колегите от ОС на ФМИ написахме какви са нашите виждания за бъдещето на Факултета.

 

Ако мислите, че сме пропуснали нещо важно, или сте против написаното – споделете с нас 🙂

 

Мнение на студентите от ФМИ за

 развитието на Факултета

 

Електронни услуги

Двадесет и първи век! Време на постоянно обновяване на компютърните технологии.
Въпреки това, във Факултета по Математика и Информатика все още се работи с ужасно много хартия! Подобно на системите разработени по време на Hack For FMI, може да се направи подобна приемаща повечето (ако не и всички) документи.

 

Да се въведе една електронна система и да се наложи всички преподаватели да я ползват – да се качват материали, конспекти, оценки от текущ контрол и еднократно определена форма на изпитване. Не е реално да се говори за еднотипна методика за оценяване по различни курсове, но трябва да има високи изисквания ! Да има електронна система за оценки на курсове и преподаватели, които да са достъпни публично. Това ще мотивира много преподаватели да обновяват материалите си и да се стараят достатъчно много. Усеща се нужда от по-добра система за обратна връзка и оценяване на работата на преподавателите

 

Стол за хранене

Не само студентите от ФМИ, но и тези от ФзФ и ХФ имат нужда от стол за хранене. Всеки ден в стол, който е на друг университет, могат да се срещнат десетки студенти от ФМИ, което ясно показва за нуждата от такъв на Софийски Университет в близост до ФМИ, ФзФ и ХФ!

 

Подобряване на ефективността на обучението

Програма ЕОС

Една страхотна инициатива на ръководството, която със сигурност трябва да се разрасне !

Нека в началото на всяка учебна година наставниците бъдат представени на студентите от първи курс. Да бъде обяснено още от първия ден кои са те и каква е тяхната задача.

Трябва да се въведе и прозрачно оценяване на наставниците, за да се знае дали тяхната работа е имала положителен или отрицателен ефект.

 

 

 

Зала 100 / Студентски Компютърен Клуб

През настоящата учебна 2012/2013 година, СКК се наложи като водещо място за сбирки на студентите. Залата събираше колеги, за да разработват своите проекти, да си помагат за пропуснат и/или неясен материал. Наставниците от програма ЕОС провеждаха своите срещи със студентите от първи и втори курс именно в зала 100.

Поради ежедневното посещение от около 40 студента и явната нужда от потребна литература, студентите на ФМИ искаме:
– да бъде увеличена площта на залата, като се обедини със съседната. Имаме желание за ясно обособяване на места за самостоятелно четене, срещи на наставниците и употреба на наличните компютри.

– ФСС при ФМИ очаква отговор от Студентски Съвет за поръчка на компютърна литература. От ръководството на ФМИ, считаме за редно, да осигури по един екземпляр от всеки необходим за следването учебник/сборник по математика, който не е наличен в залата.

Колегите Огнян Ангелов и Ивайло Бъчваров имат готова система за електронни карти. Тя дава възможност за координиран достъп до залата. Вградени са статистики, които показват присъствието във весеки един момент, седмично (месечно) посещение на залата (списъкът може да се допълни).
Предлагаме на ръководството да подкрепи тази идея и след като се убедим всички в положителните резултати, системата да бъде интегриране в цялата сграда.

 

Клубовете към ФСС стартираха в началото на летния семестър и вече набраха изключителна популярност. Членовете на Шах, Бридж и Дебати клубовете организираха успешно своите първи турнири, а след финансиране от Студентски Съвет очакваме и колегите от клуба по Роботика да участват на предстоящо състезание!
Надяваме се Ръководството на Факултета да подпомогне тези клубове, като осигури необходими материали. Призоваваме, по примера на гл. ас. д-р. Георги Георгиев, повече преподаватели да се включат в работата на Клубовете.

 

Санитарен възел

Убедени сме, че Факултета отделя достатъчно средства за консумативи, въпреки постоянната липса на сапун и тоалетна хартия. Нека бъде изискано да се следи постоянно за наличие на тези консумативи.

 

Учебна Програма

Занятия

   Лекциии

Част от уводните лекции по някои предмети се дублират. Това води до излишно губене на време, което може да се използва за преговор в края на семестъра.

Много от студентите първи и втори курс не разбират за какво учат конкретни предмети. Разясненията идват (евентуално) от студенти в четвърти курс или познати, които вече работят. Нека лекторите приемат за свое задължение да въведат студентите в дисциплината – какво ще се изучи през семестъра, за какво ще послужи след края на обучение.

Ясно регламентирана структура на материала:

От началото на семестъра трябва да се знае какъв е конспекта по предмета, той да не подлежи на промени през семестъра.

Проекти, домашни, контролни – кое с каква тежест ще бъде в крайната оценка.

 

Направление Информатика

 

Изборни Дисциплини
Сред студентите не спира да се говори за малкия брой и тесния кръг от области, които обхващат избираемите дисциплини в направление Информатика. Бизнесът е отворен към ФМИ и би предложил много различни дисциплини. Не само да ги предложи като материал, но и техни служители да водят лекциите. Знае се, че последните няколко години най-посещаваните и желани Избираеми Дисциплини са именно тези.

 

Направление Математика и Математика и Информатика

Да се провеждат кампании за специалностите от тези две направления в училищата, за да може съответно да се наберат повече кадри. По възможност да присъстват преподаватели, които да кажат какви точно са перспективите за развитие в тази област, да присъстват хора от секторите, които търсят научни работници.

 

Колегите от специалност Математика и Информатика нямат необходимия брой часове свързани с методиката на обучение по математика и информатика. Желателно е да се мисли и в тази посока!

 

Слабо ниво на първокурсниците

Основен проблем е огромната разлика между нивото на приеманите студенти и нивото, на което трябва да се започва във ФМИ. Изборният курс по елементарна математика в първи курс не е решение. Трябва да има задължителна подготовка в рамките на един месец или две седмици за първокурсниците (тези със слаби резултати от кандидат-студентските изпити),  преди началото на учебната година, т.е. те да започват на 1 септември или 15 септември. Като на първа среща да им бъдат представени отговорниците и наставниците, които могат да им помагат през годината.

 

Вдигане нивото на завършващите

Не просто сляпо да се вдигнат критериите във всички дисциплини. Работния процес, връзката студент – преподавател трябва да се подобри, за да се вдигнат и резултатите.

 

Срещи между ръководството и студентите

Да се направи традиция провеждането на отворени срещи между ръководство и студенти, за да може да се обменят конструктивни мнения и да се осъществява обратна връзка. Най-добре в началото на годината, за да има висока посещаемост ! Добрата идея може да дойде отвсякъде.

 

 

Стажове

 

Направление Математика

Като краен резултат се цели програма подобна на вече реализираната стажантска програма на БАН. Предложението се състои в това да бъдат заделени пари за работа през лятото по няколко научни теми, като всеки преподавател би могъл да предлага такива. След това студентите биха могли да кандидатстват, като може да се наложи ограничение за приетите-минимален успех от следването до момента- (5.50 например) и др.

Целта е следната – работа с качествените студенти, само през лятото, срещу добро заплащане!

Защото в този факултет имаме най-важното – качествените студенти! Нека отделим пари именно за тях, защото те са тези, които могат да издигнат факултета нагоре!

Ще бъде по-вероятно да бъдат привлечени и за преподаватели към факултета (хонорувани и не само). При осъществяване на тази инициатива много повече преподаватели ще имат ползотворни познанства с наистина доказани студенти и ще могат да се обръщат директно към тях. Ще се създадат и по-добри контакти и обмен на идеи между студентите през тези летни периоди. Те ще могат да организират и странични мероприятия и дейности през дългото лято. Ограничението за висок успех за участие в програмата ще придаде и по-голяма тежест на изпитие във ФМИ и ще стимулира студентите да учат.

Биха могли да се привлекат доста спонсори сред фирмите, тъй като всяка от тях има интерес към интелигентни млади студенти.

Нека ФМИ да извлече ползва от това, че ще формира самостоятелно ядро от добрите студенти, а не да оставя на всяка една от фирмите поотделно да ги отсява на своите интервюта.

 

Направление Информатика
Трябва да се даде повече гласност на това, че ФМИ има договори за стажове с фирмите, тъй като студентите или не знаят, че имат такава възможност или са дочули и имат бегла представа.

 

Информация за специалностите

Не съществува предразполагаща страница на сайта на ФМИ, която описва качествено специалностите. За пример може да се използва реализираната от екипа на Мира Бивас идея.

Град София

18. Юни 2013г.

Категории: Без категория

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.