ПОЗИЦИЯ
НА
ФАКУЛТЕТЕН СТУДЕНТСКИ СЪВЕТ
ПРИ
ФАКУЛТЕТ ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА
ОТНОСНО
ПОВИШЕНИЕТО НА ТАКСИТЕ В СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

В качеството си на представител на студентите от Факултет по Математика и Информатика на СУ, ФСС при ФМИ застава твърдо против повишението на таксите.

В следствие повишаването на минималната заплата (спрямо 2008/2009 това са над 17%)  Академичен Съвет на СУ предложи и прие повишаване на годишните такси с 8%.

Уважаеми членове на АС, като студенти от математически факултет ние мислим простичко, но много логично:
Защо в следствие на  17% повишение на заплатата, увеличението (сумарно) на всички стоки и услуги не се повиши с най-много 17% ?
Не е ли редно ако услугите се увеличат, заплатите да се вдигнат със същия ръст, за да може да посрещнем по-високите стандарти ?

Много родители гладуват, за да може  тяхното дете да се изучи, да започне работа.
Колко още кредита трябва  да изтеглим, за да покрием всички тези високи цени, които растат ли растат…
Колко почасови работи трябва да има в автобиографията си българския студент, за да се справя в тази държава?
Да, може би студентите в компютърни специалности са облагодетелствани от високите заплати и „гладния“ за кадри бизнес.
Но какво да правят другите специалности? Кой българин ще влезе да учи „Педагогика“, ако знае че го чака близка до минималната работна заплата? А ако няма такива студенти, един ден кой ще образова българския народ?

Уважаеми колеги от АС на СУ, ние сме будни, млади и енергични студенти, които не са слепи и знаем каква е ситуацията в България. Знаем много добре как се дава „мило и драго“, за обучението на бъдещите поколения от правителството. Но не посягайте към нашия джоб, там където така или иначе вече няма нищо. Не искаме да бъдем средство за повишаване на бюджета. Стигат ни високите сметки за покриване на битовите нужди, а сега и това!

В заключение ще кажа, че студентите на ФМИ са готови да подкрепят и дори да инициират стачни действия!

Председател
на
Факултетен Студентски Съвет
Пламен Миленков

Категории: Без категория

12 Коментара

My Nickname · 31.01.2013 г. на 20:52 ч.

Очевидно е доста престижно да се изказват официални позиции от СС и всичките му подразделения.

Бързана Панайотова · 31.01.2013 г. на 22:02 ч.

Определено съм на мнение, че е по добре да имаш мнение и да го казваш отколкото да си мълчиш.

Герасим Станчев · 04.02.2013 г. на 22:25 ч.

Протест? Кога?

Веси · 04.02.2013 г. на 22:57 ч.

Ако парите от увеличението ще се инвестират в подобрение на качеството на предоставяната от унивеситета услуга, то не виждам нищо лошо в него.

В крайна сметка става въпрос за между 27 и 60 лева годишно, взависимост от специалността.
Вие сами казвате, че за компютърните специалности, инвестицията се изплаща още по време на обучението.
Но твърдението, че родителите гладуват и не могат да си позволят тази допълнителна сума е чиста проба манипулация.

По-нататък е напипан проблема – в следните изречения:

„Колко почасови работи трябва да има в автобиографията си българския студент, за да се справя в тази държава?“
“ Кой българин ще влезе да учи “Педагогика”, ако знае че го чака близка до минималната работна заплата?“

Това не са проблеми, предизвикани от ръководството на СУ, а от безхаберието на държавата, за която образованието явно не е приоритет. Rъководството на СУ, просто се опитва да се справи със ситуацията.

Ако се отпускаха повече пари от държавния бюджет за образоване, ако нямаше хиляда университети, които да гълтат част от парите, а да не произвеждат нищо, нямаше да се стигне до мярката която СУ предприе и срещу която вие се изказвате.

В заключение ще кажа, че проблемът е по-глобален и ако трябва енергията и недоволството на студентите да бъде отприщена, то нека е в правилната посока.

    Бо · 05.02.2013 г. на 10:07 ч.

    Веси,
    Недоволството е насочено в правилната посока. Университета затова има ръководство – за да решава проблемите си от всякакво естество: финансови, организационни и т.н. Като не стигат парите – да си преструктурира разходите, да ги поиска от държавата или да намери начин да ги получава от бизнеса, ЕС или фондации. Студентите не сме дойна крава и не можем да бъдем ползвани всеки път, когато университетът не може да се справи. Таксите и без това всяка година са по-високи. При предишните проблеми пък заплашиха да анулират академичната година. Не съм съгласен, че решението на всеки проблем трябва да се търси за сметка на студентите.

      Валентин Ейткен · 06.02.2013 г. на 00:37 ч.

      Подкрепям!

        Валентин Ейткен · 06.02.2013 г. на 00:41 ч.

        Веси,
        Твърдението че „много от родителите гладуват“ изобщо не е преувеличено! Огледай се малко виж и другите семейства как живеят!

          Веси · 10.02.2013 г. на 11:14 ч.

          Оглеждам се и не виждам никой гладуващ. Виждам, че повечето студенти са със смартфони и че всяка седмица ходят на дискотека.

          Всяко семейство, разбира се, има финансови проблеми, които водят до лишения, но никой не гладува. Гладуват хората в Африка. Така че продължавам да твърдя, че горния израз е преувеличение (че даже манипулация), защото гладът е използван като метафора за бедност, по такъв начин, че да се приема буквално.

pgmilenkovadmin · 05.02.2013 г. на 10:12 ч.

Герасим Станчев, имаме среща между председателите на ФСС и СС. Искаме ясно и точно да изясним позициите, които ще отстояваме на този протест. Няма смисъл да излизаме безцелно и да хабим енергия. Очаквайте повече информация скоро.
В това време моля да разпространявате все повече информацията за протест и да бъдем единни! Колкото повече излезем, толкова по-добре и толкова по-силни ще бъдем.

Веси, ако образованието в България беше само за компютърни специалисти – „Силиконовата долина“ щеше да е на Балканите, а не в Америка.
Далеч сме от мисълта, че всяка специалност има добрите стартови възможности, които дава компютърния бизнес.
Повярвай ми родители наистина гладуват, няма никаква манипулация. Вярно е, отнася се за някакъв процент от студентите – не за всички. Но половината от доходите на някои семейства, отиват в издръжка на детето. А другото дете, а родителите?

Много други колеги го заявиха, ние също ги подкрепяме – проблема не е локален и членовете на АС не са черния дявол в историята. Наясно сме с меко казано ужасната политика на правителството спрямо образованието и ще протестираме срещу него!

Поздрави,
Пламен Миленков

Стефан Енев · 05.02.2013 г. на 11:22 ч.

Виждам интересни позиции, та реших и аз да изкажа моето мнение.

Относно позицията на ФСС – струва ми се по-скоро базирана на емоцията отколкото на конкретни разумни доводи.

Нека хвърлим поглед върху сегашната ситуация – за всяка държавна поръчка университета получава ~1000 лева и съответно въпреки значително по-късите набори в сравнение с предишни години, приема в университетите е по-голям от всякога (включително и в СУ). Таксите се увеличават всяка година, но в крайна сметка са доста ниски – едно бакалавърстване във ФМИ излиза между 5 и 6 хиляди лева с осигурен подслон (сиреч общежитие), без да се вземат предвид разходите за живот. Това благоприятства всеки който пожелае да учи в СУ без да полага големи усилия – в крайна сметка по-голямата част от студентите не се борят за стипендии и награди, тъй като нямат нужда от тях. Не случайно има и добре известни преподавателски феномени, все пак трябват хора, които да поемат новите студенти.

Аз съм на мнение, че ниските такси и сбърканият модел на финансиране намалят значително качеството на образованието. Според мен, ако университетите се самоиздържаха биха имали доста по-голям стимул да повишат нивото и конкуренцията. Една от стъпките в тази посока е значителното повишение в цената на таксите.

How about that? 🙂

12345 · 05.02.2013 г. на 22:50 ч.

Ооо, земете, аз завършвам :D:D

    Радослав Иванов · 05.02.2013 г. на 23:38 ч.

    И аз завършвам, и какво от това, след 20 години твоето дете ще плаща такива цени,които са по-големи от средната заплата извън София, не съм оптимист, знам, че и след 20 години ще сме на същия хал, не се заблуждавай, както живеем сега, така и след 20 и след 100 години…

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.